Sunday, September 25, 2011

RIBA

Salam sejahtera..

Sementara menunggu sarapan pagi, aku melihat2 buku yg ada tersimpan di rak buku mak cik aku.. Aku tertarik utk berkongsi dengan anda mengenai sebuah buku : SMART SOLVING - menjawab 101 problem keluarga hasil nukilan HAMIM THOHARI, so aku pun membelek..

Ada 1 tajuk yg aku tertarik : BAGAIMANA PENGHASILAN DI BANK KONVENSIONAL m/s 137 dlm BAB IV - Problem Ekonomi dan Kewangan.


Soalan daripada seorang hamba allah yg berkhidmat di bank konvnsional yg bertanyakan hukum berkerja di bank konvensional yg mana seperti yg kita tau mengamalkan mengenakan faedah keatas pinjaman / memberikan faedah atas simpaan.. So dipendekkan cerita hamba allah ni ragu - ragu akan keberkatan / soal halal haram gaji yg diterima daripada pekerjaan dibank.

Menjawab persoalan ini penulis telah merujuk kepada beberapa ayat yang dipetik daripada surah  tertentu yang berkait dengan permasalahan riba
1. surah al-baqarah 275, 279
2. surah ali imran 130
3. surah ar ruum 39

Berdasarkan surah diatas pendapat ulama telah terbahagi kepada 3.
1. Golongan yg menganggap bahawa praktis di bank adalah riba, kerana menggunakan bunga, yg merupakan lebihan dari wang pokok, besar atau kecilkah lebihan itu, tetap dianggap sebagai riba. Apalagi pihak bank pun xmau peduli ketika ternyata si peminjam wang mengalami kerugian dalam usahanya tersebut, sehingga tetap mewajibkannya mengembalikan modal yg dipinjamkan.

2. Golongan yang tidak menyamakan bunga bank dengan riba,
Alasannya, bunga bank bank bisa dianggap sebagai kos pengurusan hutang piutang, atau biasa dianggap kos menanggung inflasi iaitu sekitar 5% setahun. Untuk itu bunga / faedah yg dikenakan keatas peminjam haruslah dibawah 5% dlm batas wajar dan tidak mencekik. Maka jika faedah / bunga yg dikenakan adalah tinggi hukumnya akan berubah haram / riba. Jika bank tersebut adalah milik pemerintah, sebahagian ulama menganggap bank ini tidak menerapkan riba kerana keuntungan dari bunga yg diperolehi akhirnya akan kembali dimanfaatkan utk kepentingan rakyatna sendiri.

3. Pendapat ulama yg berdiri ditengah - tengah yg menganggap persoalan ini berhukum syubhat (belum jelas boleh / tidak) kerana meragukan, maka lebih baik jika kita tinggalkan.

Maka mengenai pertanyaan hamba allah itu tentang halal haramnya berkerja dibank, terkait langsung dengan pendapat mana dari ketiga alternatif di atas yg paling anda yakin kebenarannya.

Sekian,
Wallahualam..

khairulnawawi
Blog Pelaburan emas:  www.emkeyandkey.blogspot.com
FB groups : Pelaburan EMAS & PERAK ™

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi melawati blog ini dan memberikan komen..
Mudah2an Allah merahmati kita.. Allah humma Amin!